Mondkapje nodig? Zo maak je hem zelf!

Een fashionable mondkapje nodig voor in de trein of de bus? Gelukkig maak je deze heel makkelijk zelf! Met dit handige stappenplan geef je jouw oude, favoriete katoenen MS Mode kledingstuk binnen no-time een nieuw leven.

Aan de slag!

Dit heb je nodig

  • Eén of twee oude kledingstukken van 100% katoen. De stof moet gewassen kunnen worden op minstens 60 °C.
  • Genoeg stof om de patronen te knippen. Maten: 26,5 cm x 21 cm (+ 1 cm overwijdte aan 3 zijden) en 22 cm + 21 cm (+ 1 cm overwijdte aan 3 zijden)
  • 4 x 40 cm lint of elastiek van maximaal 0,8 cm breed.
  • Naaibenodigdheden: naaimachine, garen, spelden, meetlint en een schaar.
  • Het MS Mode patroon, geprint of overgenomen op patroonpapier.
  • Eventueel filtermateriaal zoals een stofzuigzak, koffiefilter of opgevouwen keukenpapier.Instructie:

Stap 1

Print het MS Mode template met het patroon uit en knip het op maat. Let op: selecteer bij de printinstellingen ‘op ware grootte’.

Stap 2

Speld het patroon op je oude kledingstuk. Zorg ervoor dat je slechts één laag stof mee speldt! Tip: je kunt ook kiezen voor twee verschillende stoffen in plaats van één.

Stap 3

Knip de stof 1 cm langs het gespelde patroon uit. De 1 cm extra stof is de naadwaarde. Zet kleine knipjes in de naadwaarde bij de rode lijnen. Deze komen later van pas bij het strijken.

Stap 4

Vouw de aangegeven plooilijnen op elkaar en ga hier overheen met een strijkbout. Hierdoor ontstaan plooien. Doe dit bij beide stoffen.

Stap 5

Vouw de onderkant van de kortere pand 1,5 cm naar binnen en strijk dit. Zorg ervoor dat de vouw zich aan de slechte kant van de stof bevindt.

Stap 6

Vouw de bovenkant van het langere pand 2 cm naar binnen en strijk dit. Zorg ervoor dat de vouw zich aan de slechte kant van de stof bevindt.

Stap 7

Stik de omgeslagen vouwen aan de buitenzijde van de twee stofdelen met de naaimachine.

Stap 8

Leg beide panddelen met de goede kanten op elkaar en speld de onderkant van het grote pand op de bovenkant van het kleine pand.

Stap 9

Naai de panden aan elkaar met de naaimachine.

Stap 10

Leg de linten of elastiekjes aan de uitzijden van het grote pand en zorg ervoor dat de andere zijden van de linten of elastiekjes zich in het midden van het pand bevinden. Bevestig de touwtjes aan de goede kant van de stof.

Stap 11

Vouw het pand op en zorg dat de panddelen met de goede kanten op elkaar liggen. Het grote pand is nog steeds uit verhouding met het kleinere pand. Dit los je op door het grotere pand te plooien op een manier waardoor de panden beide even groot zijn. Bevestig dit met spelden.

Stap 12

Stik de zijkanten van het pand aan elkaar met de naaimachine.

Stap 13

Vouw het mondkapje binnenstebuiten en controleer of alles juist zit. Vouw vervolgens het mondkapje weer terug en knip de overgebleven naadwijdte aan de zijkant tot 0,5 cm af.

Stap 14

Strijk het mondkapje en voeg eventueel een filter toe bij gebruik.

Onderhoud

Na gebruik kun je het mondkapje wassen op minimaal 60 °C. Laat het daarna aan de lucht drogen. Heeft jouw masker een lint? Dan is het slim om een wasnetje te gebruiken. Als het mondkapje droog is, kun je het voor de veiligheid ook nog heet strijken.