Maatschappelijk verantwoord ondernemen

MS Mode houdt van haar klanten, maar ook van het milieu. Daarom streven wij er bij MS mode naar dat al onze kleding wordt gemaakt met een schoon geweten en schone handen. Met andere woorden; met respect voor mens, dier én mileu!

Productie

Het ontwerpen en verkopen van onze kleding doen wij zelf. De productie vindt plaats bij gespecialiseerde leveranciers, voornamelijk in Bangladesh en Turkije. Daar zetten wij ons in om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Zo werken wij

In onze Code of Conduct (gedragscode) beschrijven wij op welke manier wij werken. Hoe wij met onze leveranciers omgaan en hoe wij willen dat zij hun werknemers behandelen. Bekijk hier onze volledige code of conduct

Corporate Social ResponsibilityCorporate Social Responsibility
Betere arbeidsomstandigheden

We gebruiken onze invloed als retailer om positieve veranderingen in de fabrieken van onze leveranciers door te voeren. Maar dit kunnen we niet alleen. Om deze reden zijn wij lid van het Business Social Compliance Initiative. BSCI is een onafhankelijke organisatie die arbeidsomstandigheden in productieketens in de hele wereld wil verbeteren.

In fabrieken die zich hebben aangesloten bij het BSCI worden de arbeidsomstandigheden goed in de gaten gehouden. Er zijn daar duidelijke afspraken met de leveranciers gemaakt over hoe er gewerkt wordt. Inspecteurs lichten de fabrieken regelmatig kritisch door. Met de uitkomst van deze audit in de hand wordt een plan van aanpak opgesteld om de omstandigheden waar nodig te verbeteren. Het BSCI zorgt ervoor dat de fabrikanten zich aan de afspraken houden.

Veilige werkplek

Wij willen een veilige werkplek voor de werknemers van onze leveranciers. Daarom ondertekenden wij in 2013 het Bangladesh Accord. Dit akkoord streeft ernaar dat fabrieksmedewerkers niet langer bang hoeven te zijn voor ongelukken op het werk.

Vanuit het Bangladesh Accord komen er onafhankelijke bouwkundigen, elektriciens en brandveiligheidsexperts die de fabrieken regelmatig controleren. Deze deskundigen geven aan welke punten verbeterd moeten worden. De fabrikanten van onze leveranciers hebben al een aantal stappen gezet waardoor de fabrieken veiliger zijn geworden, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ons lokale kantoor in Bangladesh is dagelijks bezig met de veiligheid in de fabrieken. Onze collega’s gaan regelmatig langs bij de fabrieken om dit belangrijke onderwerp te bespreken.

Per 1 mei 2017 heeft MS Mode haar lidmaatschap bij het Bangladesh Accord vernieuwd. Ook ondertekenden wij het Transitie Akkoord tot 1 mei 2020 plus een extra jaar tot overdracht naar de regering van Bangladesh.


Corporate Social Responsibility
Corporate Social Responsibility

Recycling

We willen de planeet zo netjes mogelijk achterlaten voor onze kinderen. We gooien niet zomaar alles klakkeloos weg. In onze winkels en het distributiecentrum scheiden we karton en plastic. Daarna bieden we het aan voor recycling. Dat doen we ook met papier op het hoofdkantoor en onze inktcartridges. De opbrengst hiervan gaat naar de CliniClowns. Onze plastic tassen bestaan voor minimaal 20% uit gerecycled materiaal. En, we vertellen het met trots, de dozen die we gebruiken om winkels mee te bevoorraden zijn zelfs 100% van gerecycled materiaal gemaakt. Om het nog mooier te maken: de meubelen in ons hoofdkantoor bestaan bijna helemaal uit oude materialen.Geen bont

Wij willen je verantwoord gemaakte kleding bieden. MS Mode houdt van dieren. Onze producten mogen geen dierlijk bont of dieronvriendelijk geproduceerd angora bevatten. Wij staan ook op de bontvrijlijst van Fur Free Retailers.

Het gebruik van veren staan we alleen toe met een verklaring van afkomst. Hierop staat waar het materiaal vandaan komt en dat het diervriendelijk is gewonnen. We gebruiken geen natuurlijk leer (met uitzondering van enkele riemen).


Corporate Social Responsibility
Corporate Social Responsibility

Geen chemicaliën

Wij willen onze klanten producten aanbieden zonder schadelijke stoffen. Daarom hebben onze leveranciers een een Restricted Substances List. Samen met een externe expert hebben we in 2015 onze voorwaarden op het gebied van chemicaliën herzien en het testprogramma uitgebreid.

Daarnaast begeleiden we onze leveranciers om te voorkomen dat er verboden chemicaliën in onze producten komen. Pvc kleding is bij ons verboden. Aan het zandstralen van jeans maken we ook onze handen (en planeet) niet vuil. Onze kleding moet veilig zijn.

Steun aan goede doelenDress for success

Het gaat goed met ons! Maar succes is natuurlijk alleen leuk als je dat kunt delen. Daarom geeft MS Mode veel kleding cadeau aan Dress for success. Deze vrijwilligersorganisatie helpt mensen met een minimuminkomen of uitkering gratis aan een stijlvol outfit wanneer zij gaan solliciteren.

In de winkels van Dress for success zoeken medewerkers samen met klanten passende kleding. Met een strakke look stijgt het zelfvertrouwen en heeft hij of zij een eerlijke kans om een goede eerste indruk te maken. En dan maar duimen voor die baan waardoor zij weer economisch onafhankelijk kan worden.
Corporate Social ResponsibilityCorporate Social Responsibility
UNICEF

MS Mode steunt via de Cool Foundation samen met America Today, CoolCat en Sapph, het werk van UNICEF en dan in het bijzonder projecten gericht op de ontwikkeling van kinderen wereldwijd. Alle kinderen hebben recht op basisvoorzieningen als onderwijs, schoon drinkwater en opgroeien in een veilige omgeving en zouden gelijke kansen moeten hebben om zich volop te kunnen ontwikkelen. Door financieel aan deze projecten bij te dragen hoopt de Cool Foundation een meer inclusieve samenleving te kunnen creëren.

Momenteel steunt de Cool Foundation een project van UNICEF in Bangladesh om kinderarbeid tegen te gaan in de katoen- en textielproductie. Kinderarbeid voorkomen is belangrijk, omdat alle kinderen veilig en gezond op moeten kunnen groeien en naar school moeten kunnen gaan. In Bangladesh bevinden zo’n 1.7 miljoen kinderen zich in een situatie van kinderarbeid. Veel van deze kinderen leven in sloppenwijken en moeten vaak wel werken, omdat de ouders niet genoeg verdienen om het gezin te onderhouden. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht, de werkdagen lang en de mogelijkheden voor kinderopvang beperkt, waardoor het lastig is voor arbeiders in Bangladesh om werk en familie te combineren.

Mede dankzij de Cool Foundation kan UNICEF in Bangladesh samenwerken met kledingfabrieken om ervoor te zorgen dat de rechten van kinderen gerespecteerd worden en bijdragen aan een betere toegang tot sociale diensten als kinderopvang en gezondheidszorg en dichter bij hun doel komen om in 2021 15,000 kinderen in Bangladesh van kinderarbeid te hebben gered.

Voor meer informatie over de missie en werkwijze van de Cool Foundation kan je terecht op hun website.

Meer informatie over het project van UNICEF is hier te vinden.

Corporate Social Responsibility

Een positief verschil

Met al deze initiatieven helpen wij mee aan een betere toekomst voor mens én mileu. Want als grote werkgever wil MS Mode niet alleen mooie kleding, maar ook graag een positief verschil maken!