“Mijn moeder leerde mij dat ik niets nodig heb om mij mooi te voelen.”


Model en moeder

Het is bijna Moederdag! We vroegen Jana Voyvodich - een van de bekendste plussize modellen van Europa – het hemd van het lijf over haar stijl én de relatie met haar moeder.


Wat maakt jouw moeder tot de liefste moeder van de wereld?

Ze is enorm betrokken, leeft mee met alles wat ik doe en is ook altijd bezig met hoe zij anderen - mens én dier - kan helpen. Zo heeft ze onlangs voor haar woonwijk een AED geregeld, zorgt ze enorm goed voor haar ouders en gaf een tijd vrijwillig schilderles aan senioren in het zorgcomplex.


Wat is je moeder voor een moeder? Een thee-met-koekjes-moeder of carrièrevrouw?

Een stoere, spontane, grappige moeder. Zij kreeg mij toen ze pas 23 jaar was en stond er alleen voor. Mijn vader woonde in Amerika en hun relatie was daar gestrand. Mijn moeder redde zich prima als alleenstaande ouder. Ze nam mij overal mee naartoe achterop haar sportmotor: het strand, onze paarden, haar vriendinnen. Ik lag (en nog altijd) vaak in een deuk om haar grapjes en bewonderde hoe zij elke kamer in ons huis regelmatig metamorfoses gaf.


Waarvoor kun je je moeder altijd bellen?

Waarvoor niet? We spreken elkaar trouwens het meest als ik op reis ben voor mijn werk. Dan is de afstand tussen ons het grootst, maar ons lijntje heel kort. Zodra ik land op Schiphol en de vliegtuigstand uitschakel, ontvang ik van haar een welkomthuis-appje.Moederdag
Dochter moeder en oma
Wat is de belangrijkste levensles die je van je moeder kreeg?

Ik leer nog altijd veel waardevolle lessen van mijn moeder. Eén ervan is haar doelgerichtheid. Ik noem haar soms gekscherend mijn 'trekschuit'. Ik heb af en toe de neiging lang te twijfelen en ben echt een denker, terwijl zij een doener is en meteen handelt wanneer ze een idee in haar hoofd heeft. Wij vullen elkaar daarin aan.


Wat vind je het mooiste aan het uiterlijk van je moeder?

Mijn moeder is in kleuren het tegenovergestelde van mij, namelijk blond met blauwe ogen. Ze was vroeger echt een babe! Nog steeds valt ze op met haar lengte, volle bos haar en hoge jukbeenderen.


Welk kledingstuk mag jouw moeder echt niet meer aantrekken?

Ze mag, net als elke andere vrouw, wat mij betreft alles dragen wat ze wilt.


Wat trok je weleens stiekem van je moeder aan? Haar lievelingsjurk of stilettohakken?

Heb je even? Als kind hulde ik me van top tot teen in haar kleurrijke boa's, het strak getailleerde luipaardjasje, haar roze stiletto's, de bordeauxrode, fluwelen off-shoulder galajurk, de rood-wit-geruite hotpants of gebloemde zigeunerrokken. Vandaag de dag leen ik graag haar vesten, hoeden en zomerjurken.


Voor welke beautytip ben je jouw moeder nog steeds dankbaar?

Ik kon mijn hart ophalen tussen haar beautyproducten en mocht altijd alles lenen. Ook kon ik eindeloos naar haar kijken terwijl ze zich opmaakte. Soms, voor een feestje, maakte ze mij op. Zeker de eyeliner was favoriet bij ons. Maar wat zij mij vooral geleerd heeft is dat ik niets van dat alles nodig heb om mij mooi te voelen.Model met moeder

SHOP ALLE LOOKS