Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

MS Mode houdt van haar klanten, maar ook van het milieu. Daarom streven wij er bij MS mode naar dat al onze kleding wordt gemaakt met een schoon geweten en schone handen. Met ander woorden; met respect voor mens, dier én mileu! Zo maken we hopelijk niet alleen jou, maar ook de wereld een beetje mooier. Nieuwschierig hoe wij dat doen? Lees hieronder hoe wij de strijd aangaan tegen slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid en hoe wij ons inzetten voor een schoner milieu en een betere toekomst!

 

Arbeidsomstandigheden

Stap voor stap

MS Mode ontwerpt en verkoopt zelf haar kleding. Het personeel werkt in een prettige, inspirerende omgeving. Maar wij gaan verder dan dat...

Code of Conduct

In onze Code of Conduct hebben wij beschreven op welke manier wij werken en hoe wij willen dat onze leveranciers met hun werknemers omgaan. Zo mag geen sprake zijn van;

  • kinderarbeid
  • discriminatie
  • gedwongen arbeid

Daarnaast hechten wij veel waarde aan;

  • een veilige werkplek
  • de mogelijkheid voor werknemers om zich aan te sluiten bij een vakbond Bekijk hier onze volledige Code of Conduct.

Business Social Compliance Initiative

Om bovenstaande ambities waar te maken is MS deelnemer van het Business Social Compliance Initiative (BSCI). Dit is een onafhankelijke organisatie die zich het doel heeft gesteld de arbeidsomstandigheden in productieketens in de hele wereld te verbeteren. In fabrieken die zich hebben aangesloten bij het BSCI worden de arbeidsomstandigheden nauwlettend in de gaten gehouden en liggen er duidelijke afspraken met de leveranciers omtrent de arbeidsomstandigheden. De fabrieken worden regelmatig ge-audit. Aan de hand van de uitkomst daarvan wordt een plan van aanpak opgesteld om de omstandigheden waar nodig te verbeteren. Het BSCI zorgt ervoor dat de afspraken door de fabrikanten gerespecteerd worden.

Meer informatie over deze organisatie is te vinden op www.bsci-intl.org.

Veilige fabrieken

De productie van onze kleding in China en Bangladesh wordt gemonitord door ons Quality Control Team, een team dat bestaat uit gespecialiseerde kwaliteitscontroleurs. Dit gebeurt ter plaatse. Zij weten precies waar er geproduceerd wordt en controleren zelf de arbeidsomstandigheden op de productielocaties.

Bangladesh Akkoord

MS Mode is sinds 1 Juni 2017 weer aangesloten bij het Bangladesh Akkoord (beter bekend als het Bangladesh Accord).

De tragische instorting van het Rana Plaza in april 2013, telde meer dan 1100 doden en talloze gewonden. Zoiets mag nooit meer gebeuren. Wij willen een veilige werkplek voor de werknemers van onze leveranciers. Daarom ondertekenden wij het Bangladesh Accord. Vanuit het Bangladesh Accord komen er onafhankelijke bouwkundigen, elektriciens en brandveiligheidsexperts die de fabrieken controleren. Deze onafhankelijke experts geven aan welke punten verbeterd moeten worden. CoolCat produceert bij 5 fabrikanten in Bangladesh, die allemaal door het Accord gecontroleerd zijn. De fabrikanten van onze leveranciers hebben al een flink aantal stappen gezet waardoor de fabrieken blijvend veiliger zijn geworden, maar ze zijn nog niet klaar. De voortgang gaat soms langzamer dan we zouden willen. Ons lokale kantoor in Bangladesh is dagelijks bezig met de veiligheid in de fabrieken en onze collega’s gaan regelmatig langs bij de fabrieken om de veiligheid te bespreken. Zo zetten we ons in om de fabrieken steeds veiliger te maken.

Meer informatie over deze organisatie is te vinden op https://bangladeshaccord.org/

Daarnaast hebben wij strikte eisen ongesteld voor onze leveranciers door middel van een Restricted Substances List (RSL), waarin ons chemisch beleid is opgesteld. Leveranciers moeten produceren volgens deze RSL. Via veelvuldige steekproeven wordt onze kleding in laboratoria getest om te controleren of er aan de eisen wordt voldaan.

 

Recycling, CO2 en energie

Scheiden voorkomt lijden

MS Mode wil de planeet zo netjes mogelijk achterlaten voor onze kinderen. En dus gooien we niet zomaar alles klakkeloos weg. In onze winkels en het distributiecentrum worden karton en plastic gescheiden en daarna gerecycled. Dat doen we ook met papier op het hoofdkantoor.

Zuinig, zuiniger, zuinigst

We streven ernaar om ons energieverbruik en onze uitstoot van CO2 structureel te verminderen. Sinds 2014 hebben alle nieuwe winkels energiezuinige LED-verlichting. Het gebouw waar ons nieuwe hoofdkantoor vanaf datzelfde jaar in zit, heeft energielabel klasse A. Yep, de meest zuinige score die je kunt krijgen. De meubelen in ons kantoor zijn bijna helemaal gemaakt van gerecycled materiaal. Tel uit je schone-lucht-winst!

 

Goede doelen

MS Mode steunt Unicef

Via de Coolcat Foundation steunt MS Mode het werk van UNICEF. Mede door deze steun werkt UNICEF aan goed onderwijs voor kinderen in Turkije. Wil je meer weten over dit project? Lees hier meer over het programma. Naast goed onderwijs, wordt ook aandacht besteed aan Syrische kinderen die doordat ze naar school gaan minder risico lopen op misbruik en uitbuiting.

UNICEF komt als kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld. Samen met ons en veel anderen wil zij ieder kind de kans geven om kind te kunnen zijn, wat betekent dat ze gezond moeten opgroeien, zich kunnen ontwikkelen en zo het beste uit het leven kunnen halen.

Meer informatie over deze organisatie is te vinden op www.unicef.nl.

Dress for Success

Het gaat goed met ons! Maar succes is natuurlijk alleen leuk als je dat kunt delen. Daarom geeft MS Mode veel kleding cadeau aan ‘Dress for Success’. Deze vrijwilligersorganisatie helpt mensen met een minimuminkomen gratis aan een nieuwe, stijlvolle outfit. Op die manier kunnen zij vol zelfvertrouwen naar een sollicitatiegesprek.

Met al deze initiatieven helpen wij mee aan een betere toekomst voor mens én mileu, want als grote werkgever willen wij niet alleen mooie kleding, maar ook graag een positief verschil maken!